It is currently Sun Oct 25, 2020 4:22 pm




Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Dec 22, 2010 12:13 pm 
New member
User avatar

Joined: Mon Dec 20, 2010 2:00 pm
Posts: 5
Location: Clare, Suffolk, UK
I recently got two SP-404 samplers. One works perfectly after fixing the CF socket but the other refuses to switch on.

They guy I got it from says it just stopped powering on one day.

I'm a fairly competent tech and I've gone over the board checking for blow components and that the voltages are there. Everything seems present and correct.

I've even swapped the good board from my other SP-404 with the broken board and the good board works in the other unit and the broken board fails as before.

All I can think of is there's some corruption in the OS Flash ROM.
I've tried to update the OS via CF but as the SP-404 doesn't even boot it can't reinstall itself.

How can I reload the Flash ROM?

Send it off to Roland?


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Dec 22, 2010 2:59 pm 
Member
User avatar

Joined: Sat Mar 14, 2009 7:52 pm
Posts: 1202
Location: PDX, OR
Yup you gotta send it off to Rolly. Good luck amigo :)

Also, welcome to the forums!


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Dec 22, 2010 4:01 pm 
Awesome Member
User avatar

Joined: Thu Nov 22, 2007 9:09 pm
Posts: 2382
Location: Berlin
same shit with batteries?


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Dec 22, 2010 4:05 pm 
New member
User avatar

Joined: Mon Dec 20, 2010 2:00 pm
Posts: 5
Location: Clare, Suffolk, UK
Batteries or PSU gives the same non-responsiveness. The power is fine on the board as it seems.

As I said, I've swapped the motherboard with a working one and the other boards in the broken SP-404 are fine.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Dec 22, 2010 4:44 pm 
Member
User avatar

Joined: Thu Sep 09, 2010 6:28 am
Posts: 1270
Location: Seattle, Wa.
Fuck I must have some kind of indestructible super sp. My shit's got dust all through it, dents in it,numberless pads, a thick coat of grime,no card protector, no cover for batteries... and a couple years ago survived a ride in my cartrunk when some teenagers stole my shit for a joyride that resulted in two flat tires. And it still works perfectly, besides 1 or 2 pads sticking very slightly. Bulletproof s.p.'s ! Dude must have had something serious happen to it he's not telling you about, that sucks.But maybe take the opportunity to think about instead of using 2 sp's- getting a zoom sampletrak to team up with a 404--the perfect low budget combo imo.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Thu Dec 23, 2010 10:58 am 
New member
User avatar

Joined: Mon Dec 20, 2010 2:00 pm
Posts: 5
Location: Clare, Suffolk, UK
Well if I can't get this one working I could get yours back to full new like functionality or you might want to sell me your battered old thing! :wink:


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Sun Dec 26, 2010 4:10 am 
Funniest Member of the Year '09

Joined: Tue Jul 10, 2007 4:06 am
Posts: 1878
Quote:
Fuck I must have some kind of indestructible super sp. My shit's got dust all through it, dents in it,numberless pads, a thick coat of grime,no card protector, no cover for batteries... and a couple years ago survived a ride in my cartrunk when some teenagers stole my shit for a joyride that resulted in two flat tires. And it still works perfectly, besides 1 or 2 pads sticking very slightly. Bulletproof s.p.'s ! Dude must have had something serious happen to it he's not telling you about, that sucks.But maybe take the opportunity to think about instead of using 2 sp's- getting a zoom sampletrak to team up with a 404--the perfect low budget combo imo.


yea , mine is like 3 years old , been on almost everyday, got the shit beat out of it every day solid, the fx control knob 1 spins forever but works good i try not to hurt it tho, my sp 505 was indestructable too.

_________________
I/O - EHT - Evangelist.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Sun Dec 26, 2010 5:46 pm 
Member

Joined: Fri May 18, 2007 8:59 am
Posts: 264
Location: Wales, UK
You might try different button combo's on power-on to see if there's a backdoor "emergency boot". Sometimes there's a secret way built in like that to get around a badly corrupt o/s and only the service department knows what buttons to press.
You could also try soaking the board in some solvent in case something corrosive and conductive has got in between somewhere and stopping a clock or scan line from working.

Jim


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Mon Dec 27, 2010 10:32 pm 
Member
User avatar

Joined: Sat Dec 26, 2009 1:54 am
Posts: 64
Location: Amsterdam
Try the factory reset from this file: :arrow: http://www.rolandus.com/corporate/press ... _Reset.pdf
Hope it works.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Dec 29, 2010 1:40 pm 
Member

Joined: Fri May 18, 2007 8:59 am
Posts: 264
Location: Wales, UK
wow! I didn't know that info existed... so here is the one for the 404....

Power on while holding CANCEL, REMAIN, and DEL. When “ini” shows in the display, press REC

I don't know if this is also an emergency boot but it's worth a try.

Edit.. in fact it's the same initialise procedure shown in the 404 manual.

A service emergency boot is usually just a way of forcing the machine to rewrite it's o/s from an update file when it's too ****ed to find it itself.

Jim


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Dec 29, 2010 10:05 pm 
Member
User avatar

Joined: Sat Dec 26, 2009 1:54 am
Posts: 64
Location: Amsterdam
Jim Y wrote:
Edit.. in fact it's the same initialise procedure shown in the 404 manual.
Yeah, but now you have all the Roland factory reset procedures 8)


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Tue Jan 04, 2011 2:23 pm 
New member
User avatar

Joined: Mon Dec 20, 2010 2:00 pm
Posts: 5
Location: Clare, Suffolk, UK
Thanks for the reset tip but I've already tried it with no success. It seems to still need a running CPU and OS to initialise.

You are not really initialising the OS with the reset just the non-volatile parameters\presets.

I think it's one for John Bright the Roland tech as recommended by Roland UK.

The board looks in pristine condition and I did use a soft brush and IPA* to clean it just in case.

*not Green King IPA but Isopropyl Alcohol!


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Jan 12, 2011 12:26 pm 
Funniest Member of the Year '09

Joined: Tue Jul 10, 2007 4:06 am
Posts: 1878
wow, i wish i knew about the secret factory resets a couple years ago when I owned a br 1180. i just left it behind when i moved cause it costed to much to send it in. I bet all it needed wasa reset, arg,.

is this in the sp 404 manual ?

_________________
I/O - EHT - Evangelist.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Wed Jan 12, 2011 6:18 pm 
Member

Joined: Fri May 18, 2007 8:59 am
Posts: 264
Location: Wales, UK
I can tell you how things went with the Roland VS-840 recorder. Quite a few got burned by o/s updates because Roland provided update files meant to be run off the units Zip drive. Those with the 250MB discs failed because a computer couldn't write the file on the disc without it getting corrupted due to an odd quirk in the disc format. A 100MB disc would work, but nobody was warned about that. So the machines had to go to a service centre. Usually they were quoted for a mainboard replacement.

Eventually somebody found out about a special update disc and when someone managed to get hold of one, it turned out be a normal one with the standard update file on it. Sometime later, a service manual came to light and behold - a secret button combo was needed to force it to load.

Jim


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-404 no longer powers up
PostPosted: Fri Jan 14, 2011 8:54 am 
New member
User avatar

Joined: Mon Dec 20, 2010 2:00 pm
Posts: 5
Location: Clare, Suffolk, UK
Jim Y wrote:
Sometime later, a service manual came to light and behold - a secret button combo was needed to force it to load.
Jim


This is my secret hope. I get the OS onto a compact flash. Insert it into the "dead" SP-404, hold down some magic keys, switch on and hey presto new OS flashed.

So I would love the Service Manual. Then I would love to get the OS binaries. Then I need the secret button combo.

Thanks for the ray of hope.

Anyone out there can help?!!


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: