It is currently Mon Dec 18, 2017 6:24 pm




Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: SP-606 Super Synth
PostPosted: Thu Feb 07, 2008 3:33 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Feb 14, 2007 1:28 am
Posts: 954
Location: Melbourne, Australia
The single oscillator synth built into the 606 seems a little limited when you first use it. I'm talking about the pad synth btw, not the d-beam synth..

However, you can get a whole lot more from the synth with a bit of thought, layering and careful application of FX.

First, off, I had the 606 three years before I found the 'sub' page on the Oscillator effect....

To access the sub page, you press [func] + [F2]; this give you access to dozens of extra parameters - this alone makes the synth more powerful. But that's just the start..

After you've made a sound you like, you need to sample it so that you can apply effects and use it with the sequencer. To do this just hit [sample] and choose a pad to put the sound on, then play the pads from 1 to 16 to create a multisample of that synth sound. Then chop it across the 16 pads. easy (you could sample each note to each pad, but autochopping save a lot of time).

Now you can hear you synth sound with FX, and sequence it. But it gets better yet...

Turn the synth back on [MFX1 - 44] + [MFX2 - 45]..You'll notice that the first of the two synth FX [no. 44, oscillator pad], had a 'direct>effect' knob [ctrl 3]. Turn this so that the sample plays AS WELL as the synth. WOW - a two oscillator synth!! You can do this as many times as you like - you could make a 50 oscillator synth if you wished. Remember to use the tuning to good effect to make 'phat' sounds. Rockin 8)

You can, of course, use other synths that you have sampled as well, mixed with the onboard synth, for even greater timbral variety.

_________________
Warm bourbon makes you crazy


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Thu Feb 07, 2008 3:39 am 
Member
User avatar

Joined: Mon Apr 16, 2007 10:35 am
Posts: 2284
Location: Berlin, Germany
sounds sick
that's how you want your synthesis to be too, hands on construction of layered sounds

i bet you were :shock: when you found that sub page

i use the subsonic effect on the 404 to get a 'synth foundation', but you always end up with a similar sounding sine wave (which then gets MFX'd into oblivion). it's a fat sine tho

_________________
kill your darlings


Last edited by drewzle on Thu Feb 07, 2008 5:28 am, edited 1 time in total.

Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Thu Feb 07, 2008 3:48 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Feb 14, 2007 1:28 am
Posts: 954
Location: Melbourne, Australia
Yeah man, when I found the sub page I was like - 'oh, this synth is actually very useable!!!' lol There's so much more to tweak! :D

_________________
Warm bourbon makes you crazy


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: 606synth
PostPosted: Thu Feb 07, 2008 4:23 am 
Member
User avatar

Joined: Mon Oct 15, 2007 11:41 pm
Posts: 737
You got me turning off this computer and turning on the 606!


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Thu Feb 07, 2008 5:16 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Feb 14, 2007 1:28 am
Posts: 954
Location: Melbourne, Australia
hehe good to see!

I'm gonna post some 'super synth' sounds soon to show people what I mean and to make them available to 404 users too 8)

_________________
Warm bourbon makes you crazy


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jun 24, 2008 6:51 am 
Member
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2008 3:00 pm
Posts: 59
606 man! thanks a lot!
I knew about all these knobs in oscillator effect but didn't use it at all, until i read your thread! thanks a lot!
now i don't need an external synth coz the built one is so versatile!!!!

the onlly question is---how should i sample it?

my way is - pressing each note then muting MFX, pressing another note, switchin\ on MFX and so on--till i get all 16 notes on 1 pad
then i just automatically cut it - is it what you've been talkin about?

when i tried just pressing Synth pads and sampling into another pad, SP couldn't cut that sample into 16 parts afterwards--it recognised the 16 notes sample as one (probably due to synth's continious sounding)

so i did it my way/


anyway--thanks a lot!!!!!


Last edited by ayakush on Tue Jun 24, 2008 6:56 am, edited 3 times in total.

Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jun 24, 2008 6:53 am 
Member
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2008 3:00 pm
Posts: 59
oh and synth sounds continuously - is there any way to make it sound not continiously? (besides sampling and cutting)

thanks!


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jun 25, 2008 12:41 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Feb 14, 2007 1:28 am
Posts: 954
Location: Melbourne, Australia
When you are sampling the synth sound, press each pad slowly with a good second or so gap in between each note. Then the autochopper won't get confused :lol:

Obviously I cant draw a waveform on here, but what you want instead of

SoundSoundSoundSoundSound ....

is:

Sound Gap Sound Gap Sound Gap Sound ...

The autochopper will see the gaps and use them as mark points.

There are other ways around this if you get stuck :D

_________________
Warm bourbon makes you crazy


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jun 26, 2008 6:39 pm 
Member

Joined: Sat Jun 30, 2007 11:09 pm
Posts: 83
ayakush wrote:
oh and synth sounds continuously - is there any way to make it sound not continiously? (besides sampling and cutting)

thanks!


Use the Oscillator (fx 45) with the enveloper (fx 44)


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jun 27, 2008 8:07 pm 
Member

Joined: Fri Jun 27, 2008 8:05 pm
Posts: 17
Location: the bean
I'm new here but have been rockin a 606 for about a year and a half now. How do you use the synth with pads rather than the Dbeam?

sorry if this is a stupid question.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Sat Jun 28, 2008 9:15 pm 
Member
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2008 3:00 pm
Posts: 59
606 man, thanks a lot!
i'll try the synth with enveloper effect in order to make some gaps! thanks a lot again!

Thanks to metafyzikal!!!!


Last edited by ayakush on Tue Jan 27, 2009 8:38 am, edited 2 times in total.

Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jul 02, 2008 3:26 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Feb 14, 2007 1:28 am
Posts: 954
Location: Melbourne, Australia
You shoulda thanked META! :lol:

FX44 + FX45 and DON"T FORGET the sub-parameter page!

_________________
Warm bourbon makes you crazy


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 27, 2009 2:05 am 
Winner of Gold Medal
Winner of Gold Medal
User avatar

Joined: Wed Jan 21, 2009 3:37 am
Posts: 1078
Location: Toronto, Ont.
Thanks! wow that option alone gave me the extra thump i was missing.. I used it on the subsonic


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-606 Super Synth
PostPosted: Tue Dec 01, 2009 4:25 am 
New member

Joined: Tue Dec 01, 2009 4:17 am
Posts: 9
yey dude . got this problem with my 606 . im trying to sample the pad synth. i have done what u said but when i hit sample then play the notes and hit stop there is no sample there it just plays the synth as notes again any help woud be regarded as awesome!!! thanks


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SP-606 Super Synth
PostPosted: Tue Dec 01, 2009 7:21 am 
Winner of Gold Medal
Winner of Gold Medal
User avatar

Joined: Wed Jan 21, 2009 3:37 am
Posts: 1078
Location: Toronto, Ont.
It should have worked for you as I'm doing it right now....

i think the reason ur hearing the synth after you've recorded your sample because u probably still have the effect on... turn it off? also keep in mind that everytime you record a sample, it is automatically in gate so u gotta hold the button down to hear the whole thing

_________________
https://www.facebook.com/Teewok
http://www.soundcloud.com/teewok
http://teewok.bandcamp.com/


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron