It is currently Sat Sep 22, 2018 5:44 am




Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: looping
PostPosted: Thu Nov 30, 2017 11:20 pm 
Member
User avatar

Joined: Mon Aug 14, 2017 5:47 pm
Posts: 441
anybody else used a loop pedal to make their beats/ loop

great alternative to resample or sequencer . great fun and immediate gratification if you're triggering sounds of a sampler

Boss have some good loopers . Electro Harmonix also

.

anybody else use loopers?

_________________
http://www.krissothegreat.blogspot.co.uk


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 6:52 am 
Member
User avatar

Joined: Tue Jan 08, 2013 8:57 pm
Posts: 214
Location: Austin TX
I've been think about using a software looper:

http://openavproductions.com/luppp/


but i got way to much to do as it is.

_________________
Boss SP-505,
Roland SP-606,
UbuntuStudio/KXStudio,
https://soundcloud.com/mr-thraz


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 8:40 am 
Member
User avatar

Joined: Sun Jan 04, 2009 9:43 pm
Posts: 7262
Location: France-Italy
i use to use the Dakim method (check in the production forums if you have time) it's cool for live on the fly but it's very limited if you like long looping.

i'v also a digitech pedal wich has looping skills inside (but just "one track")

i think boss pedals (rc505 in particular) are good choices and the electroharmonic with 4 tracks too

guys, if you have some other suggestions go ahead, me too i'm looking for that sort of live impro/approach

thnaks

_________________
http://illtrovatore.bandcamp.com/
Youtube
http://www.myspace.com/illtrovatore


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 1:08 pm 
Member
User avatar

Joined: Fri Jan 20, 2017 6:23 pm
Posts: 64
Location: Czech Republic
I use Minikaosspad 2S (but using mostly master recorder, not sampler, because of it's 10 seconds limit, so it should be same for Minikaosspad 2). Workflow is not so intuitive and you always have to scroll a lot) - If you record/sample, than you have to scroll outside of record folder, than go back into it and load your last recording. But anyway it's handy and have master Pitch control (+/- 20%). You can also resample - play your recording from the file and play from sampler across it and record as another take I think (but I didn't use it this way yet). But you can't edit recording almost in any way (start-stop points, truncating etc.)


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 2:11 pm 
Member
User avatar

Joined: Wed May 24, 2017 1:26 am
Posts: 292
Location: Not close enough to a beach
I use a looper, It’s how I over dub with a beat and guitar(or whatever really). I get something going on the 404 then play over it while recording in the pedal. Once I like it I enable auto trigger and record back into the 404. Had a DigiTech JamMan which was really nice but since sold majority of my gear. One of the two pedals I couldn’t let go was the delay lab by Vox, has a simple one track looper with over dubs but works great and the delay if wanted is awesome. I’ve heard the Boss stuff if fantastic, looked on eBay and still up there used.

_________________
Keep Liven

SP-404SX


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 6:17 pm 
Member
User avatar

Joined: Mon Aug 14, 2017 5:47 pm
Posts: 441
I tried software looping . depending on your computer power .. a looper could be a nicer option

.

the RC505 is a good tool . I don't find it as fluid as a singular channel loop pedals though.some great FX


currently own a Rowin Looper 3 . no issue with the loop timing . its the closest I've come to capturing exact timing and feel as naturally possible (the looper has actual recently started fucking up . maybe needs software updating)

the results feel like old style 1 take soul records

.

got my eye on Electro Harmonix 360 & 720 pedals. both look promising . memory banks! .. you can store multiple beats

_________________
http://www.krissothegreat.blogspot.co.uk


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 10:09 pm 
Member
User avatar

Joined: Sun Jan 04, 2009 9:43 pm
Posts: 7262
Location: France-Italy
ryba wrote:
I use Minikaosspad 2S (but using mostly master recorder, not sampler, because of it's 10 seconds limit, so it should be same for Minikaosspad 2). Workflow is not so intuitive and you always have to scroll a lot) - If you record/sample, than you have to scroll outside of record folder, than go back into it and load your last recording. But anyway it's handy and have master Pitch control (+/- 20%). You can also resample - play your recording from the file and play from sampler across it and record as another take I think (but I didn't use it this way yet). But you can't edit recording almost in any way (start-stop points, truncating etc.)


kaosspad serie is maybe a good alternative to pedals, i own kp2 kp3 and minkaosspad but i never used like this...

_________________
http://illtrovatore.bandcamp.com/
Youtube
http://www.myspace.com/illtrovatore


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 10:55 pm 
Member
User avatar

Joined: Mon Aug 14, 2017 5:47 pm
Posts: 441
kaossilator 2 is a good little device for laying down 2 bar loops . very limited . but 2 channel (for dips in and out structurally) . has its own semi plastic sound also . partially lofi round off on the high end. distorting kicks can sound phat if done properly . really enjoyed it while I had it

_________________
http://www.krissothegreat.blogspot.co.uk


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Sat Dec 02, 2017 10:47 am 
Member
User avatar

Joined: Tue Jan 08, 2013 8:57 pm
Posts: 214
Location: Austin TX
i'm surprised no 555 guys have spoken up yet.

_________________
Boss SP-505,
Roland SP-606,
UbuntuStudio/KXStudio,
https://soundcloud.com/mr-thraz


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 2:37 pm 
Member
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2012 3:27 am
Posts: 824
Location: Massachusetts, U.S.A.
You can't "loop" with your sampler?

<scratches head>

_________________
Blogging ill sounds at Dope Lofi
support my music habit, buying tapes @ mattcoops.bandcamp.com
Experiment, and Have Fun!


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 4:09 pm 
Member
User avatar

Joined: Mon Aug 14, 2017 5:47 pm
Posts: 441
absolutely . but there are drawbacks that can be bypassed by external equipment . with a more fluid result

_________________
http://www.krissothegreat.blogspot.co.uk


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 11:28 pm 
Member
User avatar

Joined: Wed May 24, 2017 1:26 am
Posts: 292
Location: Not close enough to a beach
MattCoops wrote:
You can't "loop" with your sampler?

<scratches head>


Really, great question that many replied with positive comments.

Loopers loop and samplers sample, we clearly know there’s overlap but every tool has a specialty.

_________________
Keep Liven

SP-404SX


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Mon Dec 04, 2017 2:23 am 
Member
User avatar

Joined: Sun Jan 04, 2009 9:43 pm
Posts: 7262
Location: France-Italy
MattCoops wrote:
You can't "loop" with your sampler?

<scratches head>

i used to do that sometimes with the st224 wich has some cool features for that

_________________
http://illtrovatore.bandcamp.com/
Youtube
http://www.myspace.com/illtrovatore


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 08, 2017 12:58 pm 
Member
User avatar

Joined: Wed Jan 23, 2013 7:13 am
Posts: 10
Location: DubRecen
I used my SP555 loop capture function a lot, but for jamming, and just messing around a separate loop pedal is much more convinient.
I bought an RC30... it has two tracks, and much more capture time than the SP itself, and if you find something to use later, you can save the two tracks to one bank, and you can reuse it later or save the wavs to your computer via usb.
Damn, I need more time to mess around with my gear :D

_________________
...::: FaceBook ::: YouTube ::: MixCloud ::: SoundCloud ::: Instagram :::...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: looping
PostPosted: Fri Dec 08, 2017 1:22 pm 
Member
User avatar

Joined: Sun Jan 04, 2009 9:43 pm
Posts: 7262
Location: France-Italy
RasTacsko wrote:
.
I bought an RC30... it has two tracks, and much more capture time than the SP itself, and if you find something to use later, you can save the two tracks to one bank, and you can reuse it later or save the wavs to your computer via usb.

Very cool to know that
Thanks

_________________
http://illtrovatore.bandcamp.com/
Youtube
http://www.myspace.com/illtrovatore


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: