It is currently Mon Oct 14, 2019 1:27 am




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: [HELP] New SP404sx user: problem recording certain samples
PostPosted: Tue Dec 27, 2016 7:25 pm 
New member
User avatar

Joined: Tue Dec 27, 2016 3:51 am
Posts: 6
I was very excited to get an SP404sx for xmas and I started using it immediately. The problem was when I tried to record a sample from both my phone or my laptop, many samples are extremely quiet and muffled, especially voices and people talking (however it occurs with normal music files bought from iTunes as well, seeming to mute entire instruments at times). Whats weird is that it doesn't happen with everything I sample only particular files and songs.

I use an RCA to Aux to connect the SP to my sample it looks like this except with a yellow on both sides of the cord
https://cdn-standard.discourse.org/uplo ... 8ee324.jpg

Is this a common problem? do I just need to get a preamp or a new cable? Any and all feedback is appreciated

_________________
/music plays


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: [HELP] New SP404sx user: problem recording certain sampl
PostPosted: Tue Dec 27, 2016 8:40 pm 
Member

Joined: Sat Nov 19, 2016 3:56 am
Posts: 41
groceries wrote:
I was very excited to get an SP404sx for xmas and I started using it immediately. The problem was when I tried to record a sample from both my phone or my laptop, many samples are extremely quiet and muffled, especially voices and people talking (however it occurs with normal music files bought from iTunes as well, seeming to mute entire instruments at times). Whats weird is that it doesn't happen with everything I sample only particular files and songs.

I use an RCA to Aux to connect the SP to my sample it looks like this except with a yellow on both sides of the cord
https://cdn-standard.discourse.org/uplo ... 8ee324.jpg

Is this a common problem? do I just need to get a preamp or a new cable? Any and all feedback is appreciated


Have you tried to adjust the input gain? I think it's either -6 dB or 10 dB. Pad 11. I don't remember what ctrl knob you use to turn it up but take it up to the max.

Yellow on both sides of the cord? This could be a problem. I'm wondering if they are sending the same channel through twice?

I just got an mpc 1000 of Craigslist and went to sample something of my phone. Nothing. Could not get any sound. I had the red and black RCA w/ 1/4 adapters reversed. I reversed them and it worked fine. I bet that cable is your problem.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: [HELP] New SP404sx user: problem recording certain sampl
PostPosted: Tue Dec 27, 2016 9:56 pm 
Member
User avatar

Joined: Thu Aug 04, 2016 2:47 pm
Posts: 27
Location: Chicago
I'm pretty sure it's your cable. You should only have 2 rca's, not 3 and on the 3.5 mm side you should only have two rings around the plug. I've honestly never seen a cable like yours used for audio. The cable you need is something like this

https://www.amazon.com/Mediabridge-3-5mm-Male-2-Male-Adapter/dp/B004YEBK66


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: [HELP] New SP404sx user: problem recording certain sampl
PostPosted: Tue Dec 27, 2016 10:28 pm 
Member
User avatar

Joined: Mon Feb 15, 2016 2:32 am
Posts: 370
^^^^^^^^^+1

_________________
https://soundcloud.com/vivian-18586085

My favorite color is oh my god bitch


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: