It is currently Mon Oct 21, 2019 11:20 am




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: Sample volume too low
PostPosted: Sun May 22, 2016 5:51 pm 
New member

Joined: Fri Jan 24, 2014 11:26 pm
Posts: 1
Hey guys, I recently copped a 404SX to try to move away from writing at the computer. Problem is, when I import samples into it they're so low in volume I have to max out my pre-amp gain to even be able to hear them properly. At that point if I apply any effects they're deafeningly loud. What gives? I've tried using a wide variety of normalized samples.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Sample volume too low
PostPosted: Tue May 24, 2016 3:05 pm 
Member
User avatar

Joined: Mon Oct 12, 2015 9:09 pm
Posts: 27
Location: Sacramento, CA
1.

How are you sampling? Microphone Line in, or the RCA inputs?

2.

When you are recording in the knob on the top right. Is that turned all the way to the right?

3.

What are you sampling from? Computer? Tape?

_________________
Caine


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Sample volume too low
PostPosted: Thu Jun 30, 2016 11:08 pm 
303 Award Winner '09
User avatar

Joined: Sun Jul 01, 2007 12:01 am
Posts: 4586
Location: Narnia
There is an internal gain staging function, page 39 of the manual. There is also an effect limiter that can tame some of the wild effects in the sp...if you're into that. RTFM!

_________________
https://soundcloud.com/savedbythesmell
Image


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Sample volume too low
PostPosted: Tue Jul 12, 2016 10:25 am 
Member
User avatar

Joined: Mon Jul 04, 2016 11:18 am
Posts: 33
Location: UK
I am also having the same problem at the moment.

Is it normal to sample straight in from a deck's RCA leads? I've got a 1210. I have assumed so as it has the static screw on the back of the SP, however I wouldn't be surprised if I need to use an amp before?

_________________
Check out my SP channel - http://youtube.com/c/spvidz


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Sample volume too low
PostPosted: Tue Jul 12, 2016 2:25 pm 
Member
User avatar

Joined: Fri Jun 05, 2015 12:03 pm
Posts: 199
Location: Switzerland
tudormink wrote:
I am also having the same problem at the moment.

Is it normal to sample straight in from a deck's RCA leads? I've got a 1210. I have assumed so as it has the static screw on the back of the SP, however I wouldn't be surprised if I need to use an amp before?


yes you need an amp (or DJ Mixer with built in amp)

_________________
SP-202 / SP-303 / SP-404 / SP-404SX / ST-224 / PO-33 / AKAI S950 / E-MU SP-12 Turbo

https://soundcloud.com/scopebeats


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Sample volume too low
PostPosted: Wed Jul 13, 2016 12:39 pm 
Member
User avatar

Joined: Mon Jul 04, 2016 11:18 am
Posts: 33
Location: UK
After posting that I immediately tried it through my hi-fi amp and boom - lovely loud sounds now.

Thanks anyway man!

_________________
Check out my SP channel - http://youtube.com/c/spvidz


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: