It is currently Fri Dec 13, 2019 8:29 am




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: step recording problem
PostPosted: Fri Jan 04, 2008 7:44 pm 
Member
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2008 3:00 pm
Posts: 59
Ok i know this question sounds really stupid, but after 7 years makin music on computers and using hardware drummachine i feel like total idiot while tryin to program drumbeat on sp 606 using step recording mode

ok i have tr 909 samplekit, i wanna program 4/4 beat 1 measure pattern

each 1 measure pattern has 16 steps where you can insert any sound like bass drum, snare, hi hats and so on

let's say i wanna program a pattern:
step 1 - bass drum
step 5 - snare
step 7 - bass drum
step 13 - snare
and hi-hat on steps 1,3,5,7,9,11,13,15

when i try to make such thing in step recording mode on sp 606 (whether note recording, or sample recording) all i get is every sound inserts on each 4 th beat automatically - and i can't choose none of 16 steps where to insert my drum sounds

please people help me solve this issue coz i really hate to record patterns live

thanks in advance


oh the drummachine i used was and is yamaha ry-10 which has amazing step grid sequencer to make patterns (just like tr 909)


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 04, 2008 10:55 pm 
303 Award Winner '09
User avatar

Joined: Sun Jul 01, 2007 12:01 am
Posts: 4586
Location: Narnia
I've never used one of those but if all your samples are landing on 1/4 notes, I assume you have the quantize set to a 1/4 note default or something. If you don't have the manual you can probably download it, but in the manual there should be a section on how to change the quantize settings. Just put it on 1/4 notes to place snares then try putting the hi-hats on 1/8 notes, and everything else like kicks and samples with 1/16 note or no quantize to get a better swing.

_________________
https://soundcloud.com/savedbythesmell
Image


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Sat Jan 05, 2008 9:34 am 
Member
User avatar

Joined: Thu Jan 03, 2008 3:00 pm
Posts: 59
thanks dr sample i'll try to do it that way, i just thought that quantize settings apply to the whole pattern not each sample separately, though it sounds interesting!

thanks again!


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject:
PostPosted: Sat Jan 05, 2008 11:54 am 
303 Award Winner '09
User avatar

Joined: Sun Jul 01, 2007 12:01 am
Posts: 4586
Location: Narnia
Yeah, fo sho. Check out my explaination in total beginner questions for SP 404.

_________________
https://soundcloud.com/savedbythesmell
Image


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: