It is currently Sun Sep 22, 2019 10:52 pm




Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheating?
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 1:02 am 
New member

Joined: Fri Sep 13, 2013 12:44 am
Posts: 3
Hi everyone,

So I traded in my Yamaha RM1x for an SP-555. I'm anxious to play with my new toy, but alas, it seems I might have gotten screwed.

Cosmetically, the unit is fine. It powers on, LEDs blink, and all pads are responsive. However, after I play with it for 5-10 minutes, the audio drops out. Almost completely. The unit is still playing, because I can *faintly* hear audio through both my headphones and the ouputs, but all but disappears. No distortion though.

I've tried different power adaptors to make sure it wasn't a current problem. I've wiggled and pushed the volume knob every which way, so I know it's not a bad pot connection.

When I turn the unit off and on again, the problem lingers. I usually leave it turned off for 5-10 minutes, and then it's normal again.

I'm assuming some component is overheating or something, since it works for a while and then stops. My guess is that it starts working again once it's had time to cool off. Have any of you encountered this before? I've done some DIY, but I'm no good at troubleshooting - if I can isolate the component, I can swap it out no problem.

I'm a poor student, so I want to avoid sending it in if possible...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 1:48 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Dec 12, 2007 6:18 am
Posts: 913
Location: Los Angeles
I opened mine up just now- did not remove down to front pcb yet but as I expected there are no heatsinks. More likely a bad capacitor or some other issue. I will check on the DIY guitar pedal forums I am on to see if there are any obvious plsces to look for issue like you describe.
C

_________________
https://soundcloud.com/clifford-novey
SP-202, SP-404SX (main one I use), SP-505, SP-555, ES-1, ESX-1, RS7000, etc.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 2:12 am 
New member

Joined: Fri Sep 13, 2013 12:44 am
Posts: 3
Thank Om!

I appreciate it! Is the Service Manual available anywhere? I found some for my older Roland gear, but the 555 is nowhere to be found...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 2:16 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Dec 12, 2007 6:18 am
Posts: 913
Location: Los Angeles
No the 555 is still in production I think. At least I have not seen a service manual for it. Join some DIY forums and post some questions- someone might say "oh ya things do that when you plug wrong power supply in and damage the pulldown resistor, etc blah blah..." tech talk that might be useful.
:)
C

_________________
https://soundcloud.com/clifford-novey
SP-202, SP-404SX (main one I use), SP-505, SP-555, ES-1, ESX-1, RS7000, etc.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 2:17 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Dec 12, 2007 6:18 am
Posts: 913
Location: Los Angeles
Also EE departments in schools sometimes look for things like this to teach students how to troubleshoot and repair. Maybe there is a school in your area.
C

_________________
https://soundcloud.com/clifford-novey
SP-202, SP-404SX (main one I use), SP-505, SP-555, ES-1, ESX-1, RS7000, etc.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 12:36 pm 
Member
User avatar

Joined: Wed Dec 12, 2007 6:18 am
Posts: 913
Location: Los Angeles
Tear down and did headphone jack mod while I had it open.

viewtopic.php?f=13&t=16967

_________________
https://soundcloud.com/clifford-novey
SP-202, SP-404SX (main one I use), SP-505, SP-555, ES-1, ESX-1, RS7000, etc.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 9:21 pm 
New member

Joined: Fri Sep 13, 2013 12:44 am
Posts: 3
Trying my luck in the Muffwiggler DIY thread. I'll update here if I get anywhere...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 9:31 pm 
Member
User avatar

Joined: Wed Dec 12, 2007 6:18 am
Posts: 913
Location: Los Angeles
bennybones wrote:
Trying my luck in the Muffwiggler DIY thread. I'll update here if I get anywhere...


Prob better to start your own thread man. What forum did you choose? Good luck!
C

_________________
https://soundcloud.com/clifford-novey
SP-202, SP-404SX (main one I use), SP-505, SP-555, ES-1, ESX-1, RS7000, etc.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: SOS! SP-555 audio stops working after 5 minutes-Overheat
PostPosted: Mon Sep 30, 2013 7:22 am 
New member

Joined: Mon Sep 30, 2013 7:09 am
Posts: 1
hey,

it might be the a broken cf card, try to use a compatible cf card, i experienced it before

good luck!


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: