It is currently Thu Sep 19, 2019 11:26 pm




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: Using SP-555 with a Footswitch for recording insturments
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 4:38 am 
New member

Joined: Wed Jan 23, 2013 4:33 am
Posts: 1
Hello all. I just got myself a sp-555 in the mail today and have been playing around with its all it's functions this evening. I am enjoying the unit but I have a few questions about it which I hope you guys can help me with.


First of all, I want to use the unit to record samples from my electric guitar and other instruments but in order to get my timing right with the metronome I need a way to active a record function on the sampler with a footswitch. I would prefer to use the sample recorder as opposed to the loop capture recorder as I don't need to loop any of these samples. Is this possible with any of the foot switches this unit can work with? I'm confused with what the differences they have and there is little documentation in the manual.

Thanks,
Gerald


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Using SP-555 with a Footswitch for recording insturments
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 9:38 am 
Member

Joined: Sun Mar 08, 2009 3:55 pm
Posts: 84
Location: Portsmouth UK
No the foot switch can't start/stop the sampler. Although I have often wanted it too!

There is a page towards the back of the manual that describes how it can be used.


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Using SP-555 with a Footswitch for recording insturments
PostPosted: Wed Jan 23, 2013 7:04 pm 
Member

Joined: Fri Jan 28, 2011 8:35 pm
Posts: 692
You can start/stop the loop capture though with recording....doesn't matter if you want it to be a loop. You can get a cheap $10 sustain pedal for a keyboard.

Only bad part, you have the 16 second or so limitation w/ loop capture but its nice to be able to tap in the start/stop and have the metronome going at same time...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Using SP-555 with a Footswitch for recording insturments
PostPosted: Wed Feb 06, 2013 8:04 pm 
Member

Joined: Mon Dec 13, 2010 11:54 pm
Posts: 518
Hopefully someone can help me with this foot pedal issue I have had that I can not figure out. I have a boss fs-5l foot pedal and when I try to use it for looping I have to step on it twice to turn looping on and twice again to turn it off. Anybody know how I could make it turn on and off with just one step?

_________________
https://soundcloud.com/endorshores
http://endorshores.bandcamp.com/


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Using SP-555 with a Footswitch for recording insturments
PostPosted: Thu Feb 07, 2013 9:04 am 
Member
User avatar

Joined: Wed Jan 23, 2013 7:13 am
Posts: 12
Location: DubRecen
As far as I know, the SP-555 needs a momentary switch, like the FS-5U.
The FS-5L is latch type. Maybe this is the problem

_________________
...::: FaceBook ::: YouTube ::: MixCloud ::: SoundCloud ::: Instagram :::...


Offline
 Profile  
Top 
 Post subject: Re: Using SP-555 with a Footswitch for recording insturments
PostPosted: Thu Feb 07, 2013 4:21 pm 
Member

Joined: Mon Dec 13, 2010 11:54 pm
Posts: 518
RasTacsko wrote:
As far as I know, the SP-555 needs a momentary switch, like the FS-5U.
The FS-5L is latch type. Maybe this is the problem


Thats what i was thinking. Thanks I will try a sustain pedal.

_________________
https://soundcloud.com/endorshores
http://endorshores.bandcamp.com/


Offline
 Profile  
Top 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: